Sveriges Damlandslag tar förstaplatsen i Världsrankingen

Anders Christiansson

Nyhet

En historisk prestation för svenskt damlandslag

Sverige säkrade inte bara en efterlängtad VM-bronsmedalj, utan klättrade även till förstaplatsen på FIFA:s världsranking för damfotboll. Detta banbrytande besked offentliggjordes under fredagen, och det svenska damlandslaget hamnade överst på rankingen medan regerande världsmästarna Spanien intog andraplatsen.

Förbundskaptenen: Stolthet och glädje

Förbundskapten Peter Gerhardsson uttryckte sin stolthet över lagets bedrift: ”Att bli rankad som världens bästa lag är ett tydligt bevis på den konsekventa prestationen och framgången hos detta landslag över tid och under olika mästerskap.” Detta resultat är en indikation på lagets förmåga att leverera och bemästra utmaningar under lång tid.

Brons och en första plats i rankingen – en historisk bragd

Efter att ha säkrat bronset i VM återvände det svenska laget till svensk mark. Sveriges prestationer under mästerskapet var enastående, utöver seger över det tidigare högst rankade laget, USA slog man även (och eliminerade) de näst högst rankade Tyskland i gruppspelet.

damlandslaget första platsen fifa ranking

Denna historiska bedrift har en djupare innebörd då den inträffade exakt 50 år efter Sveriges första officiella damlandskamp. Förbundskapten Gerhardsson kommenterade detta: ”Att vinna bronset och samtidigt bli världsetta är en otrolig känsla. Det är en unik prestation som aldrig tidigare har skett.”

Långsiktigt arbete – ett recept för framgång?

Bakom denna framgång ligger en långsiktig och dedikerad satsning på utvecklingen av svensk damfotboll. Marika Domanski Lyfors, landslagschefen, har varit en viktig drivkraft i denna process och betonar vikten av att inspirera kommande generationer. Hon sa: ”Efter många års arbete är vi nu det bästa laget i världen. Detta bevisar att svensk fotboll håller hög kvalitet och är resultatet av långsiktig och tålmodig ansträngning över många år.”

Lagsammanhållning och prestation

Spelarna själva delar glädjen över detta imponerande resultat. Kosovare Asllani uttryckte det som ett lag som tillhör världstoppen och förklarade att detta resultat stärktes när de återvände till Sverige tidigare i veckan. Den ömsesidiga stoltheten och sammanhållningen inom laget är en nyckelkomponent i deras framgång.

Topplistan: De Främsta Lagen

Den senaste uppdateringen av FIFA:s världsranking för damfotboll, som publicerades den 25 augusti 2023, visar följande topp 10-lista:

  1. Sverige
  2. Spanien
  3. USA
  4. England
  5. Frankrike
  6. Tyskland
  7. Nederländerna
  8. Japan
  9. Brasilien
  10. Kanada

Avslutande tankar

Svenska damlandslagets övertagande av förstaplatsen på världsrankingen är resultatet av ihärdigt arbete, engagemang och dedikation. Denna bedrift markerar inte bara en historisk milstolpe för svensk damfotboll utan också en inspirationskälla för kommande generationer som drömmer om att följa i deras fotspår.