Spelmissbruk och spelproblem blir allt vanligare bland Svenskar. Att satsa (betta) på en match ska vara för nöjets skull och ses som vilken hobby som helst, inte ett sätt att tjäna pengar.

Spelmissbruk

Innan du spelar..

Spelande och betting ska vara en form av underhållning som vilken annan som helst. Visst, det finns en del människor som lever på betting men det är en minoritet. I vårt samhälle idag lider många av missbruk och beroende i olika former. Inom betting/vadslagning och casinospel är sådana problem inte ovanliga. Enligt Folkhälsomyndigheten uppskattas det att två procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har problem med sitt spelande. Enligt Stödlinjen.se kan tecken på spelproblem vara ”något som påverkar ditt liv negativt” Exempel på sådana tecken kan vara:

Att du ägnar mer tid åt spelandet än vad du egentligen skulle vilja.

Att du ljuger om ditt spelande.

Att du spelar för mer pengar än du har råd med.

Att du upplever ångest efter att du har spelat.

Om du upplever något av dessa tecken kan du anonymt ringa till Stödlinjen på telefonnummer 020-819 100.

Spelproblem och spelberoende är två olika saker. Det som beskrivs ovan är spelproblem. Spelberoende är nästa steg, när spelproblemen får en diagnos av en läkare.

Stödlinjen

En läkare ställer diagnosen utifrån olika faktorer. Dessa inkluderar:

  • Om du behöver spela för större och större summor för att uppnå samma känsla.
  • Om du ständigt tänker på spel.
  • Om du spelar för att undvika att tänka på dina problem.
  • Om du försöker vinna tillbaka förlorade pengar genom att spela ännu mer.
  • Om du ljuger för anhöriga och vänner.
  • Om du förlitar dig på att andra ska rädda dig om ditt spelande leder till ekonomiska problem.

Om två eller fler av dessa faktorer stämmer in på dig, bör du kontakta Stödlinjen på telefonnummer 020-819 100.

Vad kan du själv göra?

Minska din tillgång till spelmöjligheter. På de flesta spelbolagens webbplatser kan du stänga av dig själv om du känner att det har gått för långt. Ofta finns det också möjlighet att begränsa hur mycket pengar du kan sätta in, vilket kan vara en bra kompromiss.

Minska din tillgång till pengar. Hur? Genom att låta en anhörig hantera din ekonomi eller åtminstone låta en anhörig regelbundet granska dina bankkonton.

Sök professionell hjälp. Om du har spelproblem kan du kontakta din kommun eller landsting för att få vård. Du har rätt till behandling. Behandlingen kan ske på olika sätt, antingen genom individuella samtal eller i grupp. Metoder som används inkluderar kognitiv beteendeterapi eller motiverande samtal.

Delta i självhjälpsgrupper. I en grupp kan du träffa personer med liknande problem och både få stöd och erbjuda stöd. Många tycker det är skönt att kunna dela med sig av sina problem. Kontakta Spelberoendes riksförbund för mer information.

För hjälp via chatt, telefon eller e-post, besök Stödlinjen.

Spela ansvarsfullt

På Spelare.se vill vi vara mycket tydliga med att ansvarsfullt spelande är av yttersta vikt därav rekommenderar vi inte olicensierade bettingsidor utan endast spelbolag med licens utfärdad av spelinspektionen. Behöver du hjälp och vägledning gällande ditt spelande kontakta stödlinjen.se och stäng av dig på spelpaus.se direkt.

Såhär stänger du av dig från spel online på licenserade svenska bettingsidor

Se även

Om Spelare.se

Integritetspolicy

Kontakta oss